Lunds akut får specialistläkare

40 särskilda akutmottagningsläkare ska inom de närmaste fyra åren finnas på universitetssjukhuset i Lund. Tanken är att läkarna ska ha en bred specialisering och därmed kunna ta hand om alla patienter i det första akuta skedet.

Idag finns det ingen permanent bemanning på akuten, utan alla specialistläkare från olika kliniker på sjukhuset har istället jourveckor på akutmottagningen.

– Man är som en gästartist, och har sitt huvudfokus på andra enheter, säger Matz Widerström, ansvarig läkare för akuten vid Universitetssjukhuset i Lund.

Genom att ha en permanent bemanning på akuten kan arbetet effektiviseras en hel del och väntetiden kortas. Som akutmottagningen är upplagd idag finns inte tillräcklig beredskap. Exempelvis kan det plötsligt komma in flera ortopedpatienter men eftersom det bara finns en enda läkare som kan ta hand om dem blir väntetiden lång, samtidigt som flera läkare med andra specialistområden går sysslolösa.

Det nya systemet med speciella akutläkare ska göra att alla läkare till 90 procent kan ta hand om alla patienter oavsett åkomma, och Matz Widerström tror att det här även kommer att leda till en jämnare kvalitet än idag, då läkarna har väldigt olika erfarenheter.

– Den ena dagen kan man träffa väldigt rutinerade doktorer, nästa dag mindre rutinerade. Det är ett lotteri, säger han.

De som rekryteras till akutmottagningen är både läkare under utbildning, samt läkare som redan har specialistkompetens, och alla oavsett bakgrund kommer att få utbildning i akutmedicin. I dagarna börjar de första läkarna sin kompetensutveckling, och tanken är att de ska vara färdiga att ta emot patienter på akutmottagningen i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".