Ridhus med glasfasader byggs i Flyinge

Nästa vecka påbörjas bygget av ett nytt stort ridhus på Flyinge avel och hästsportcentrum. Ridhuset, som ska vara avsett för utbildning beräknas vara klart i november i år, och då kommer alla nyfikna att kunna betrakta ryttarnas färdigheter utifrån eftersom ridhuset kommer vara gjort av glas.

– Man får en känsla av att man rider ute, fast man är inne. Och tvärtom kan man se in utifrån, säger Bruno Boström som är fastighetschef på nationella stiftelsen för hästhållningens främjande, och den som håller i projektet med ridhusbygget.

Flyinge avel och hästsportcentrum har de senaste åren vuxit en hel del, bland annat har en treårig gymnasieutbildning startats och även en högskoleutbildning finns på centret, och det här gör att man nu är i stort behov av ett nytt ridhus avsett för utbildning. Ridhuset som är ritat av slottsarkitekten Jan Lisinski, kommer att ha måtten 40 gånger 80 meter, det kommer att vara lika stort som fyra standardridhus tillsammans. Bygget beräknas kosta femton miljoner kronor.

Flyinge är ett av världens äldsta stuterier med en historia som går ända tillbaka till 1100-talet, och eftersom det nya ridhuset ska trängas in på en äng mellan kulturminnesmärkta byggnader så ställs höga krav på utförandet.

– Det här har skett i samråd med länsstyrelsen. Det ska se modernt ut, men passa in i miljön, säger Bruno Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista