Regnbågsfestival tioårsjubilerar

Om en vecka drar den tionde Regnbågsfestivalen i Malmö igång. Det blir ett tio dagar långt arrangemang med föreläsningar, fester och festivalparad, allt med fokus på homo-, bi- och transsexuella.

Peter Månsson, en av två ordförande i RFSL i Malmö, berättar varför en sådan här festival behövs.

- Det finns fortfarande mycket fördomar, som beror på okunskap. Alla som ställer sig bakom de mänskliga rättigheterna är välkomna att delta i årets tioårsjubilerande regnbågsfestival, säger Peter Månsson.

Som vanligt erbjuds konstutställningar, mängder av fester och föredrag. Det blir föredrag om till exempel lesbiskt föräldraskap, hedersrelaterat våld och om att vara invandrare och homosexuell. Ett späckat program alltså, mindre än en månad efter den stora Pridefestivalen i Stockholm, men Peter Månsson tror inte att folk är festivaltrötta för det.

- Här har vi en tiodagars regionalt knuten festival, där man lugnt kan välja bland arrangemangen. Då tror jag inte man är trött, säger han.

RFSL i Malmö driver festivalen men har hjälp av medarrangörer som bland annat vänsterpartiet, folkpartiet och Svenska kyrkan i Malmö. Varje år ordnas en regnbågsmässa, och i år blir det en schlagermässa i S: t Pauli kyrka. Och under de tio år som gått kan man se en förändring, menar Peter Månsson.

- Jag tycker att det är lättare att hitta samarbetspartners idag. Vi möter också vänligare ansikten i paraden. Tio år är inte så lång tid, men det har hänt mycket, säger han.

Regnbågsfestivalen äger rum mellan 3 och 12 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".