Trafiken har hårdnat och hastigheten ökat

Antalet dödsolyckor i den skånska trafiken minskar inte. Det här trots omfattande åtgärder som mitträcken och fartkameror. Och det är singelolyckorna som är de vanligaste.

Hittills i år har 32 människor dött i den skånska trafiken. Och det är en siffra som hållit sig relativt stabil de senaste åren. Ifjol var det 41 människor som dog under årets sex första månader, året innan 31 och året innan det 25.

- Jag vill påstå att hastigheten har ökat, man ligger på hårdare, och hastigeheten är orsaken till det stora antalet döda. När det gäller singelolyckor med dödlig utgång, så är droger och sprit inblandade i 45 till 50 procent, säger Leif Andersson som är trafikpolis på Skånepolisens trafiksektion.

Vägverket och polisen jobbar gemensamt med förebyggande åtgärder. Bland annat med fartkameror som idag finns på tre vägar i Skåne. Och fartkamerorna sänker hastigheterna på olycksdrabbade men framförallt måste det till en attitydförändring. Att köra rattfull är inte socialt accepterat men att köra för fort är det.

- Det innebär att man utgår ifrån sig själv och att man tror att man är ensam på vägen. Om någon annan gör ett fel så blir konsekvenserna så mycket värre om du själv kör för fort, säger Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".