Ny kraftledning kan byggas under jord

Den nya kraftledning som ska förstärka stamnätet i södra Sverige kommer troligtvis att sluta norr om Hörby. Svenska Kraftnät som ska bygga ledningen diskuterar också att välja en likströmskabel som man gräver ner istället för att dra ledningen i luften.

Det var efter det stora strömavbrottet i Sydsverige den 23 september förra året som man insåg att nätet behövde förstärkas från Skåne i söder till Närke i norr. Den nya kraftledning som ska förstärka stamnätet i södra Sverige kommer troligtvis inte att gå ända ner till Malmö. Det lutar åt att den nya ledningen slutar norr om Hörby i stället.
– För tillfället så tittar vi på ett nytt stationsläge norr om Hörby. Flera av våra ledningar går in i vår nuvarande kopplingspunkt söder om Hörby och därför är det naturligt att hitta ett nytt stationsläge någonstans runt den punkten, säger Ann-Sophie Arbegard som är civilingenjör på Svenska Kraftnät.

Kan bli nedgrävd ledning
Arbetet med den nya ledningen är bara inne i sitt inledningsskede. Man har inventerat de befintliga kraftledningarna och strävar efter att den nya ledningen helt ska dras i befintliga ledningsgator för att minimera nya intrång i skog och mark. Att välja en nedgrävd likströmskabel i stället för dagens luftledningar är unikt på land för stamnätet i Sverige. Det används annars mest i långa ledningar till havs.
– Vi tittar på om man ska ha likströmskabel eller om man ska ha en växelströmsledning. En likströmskabel innebär ju att man försöker gräva ner en kabel hela vägen. Växelströmsalternativet är en luftledning, säger Arbegard.

Mindre intrång i skog och mark
Genom att välja en nedgrävd ledning skulle det minska intrånget i skog och mark och också gå snabbare att bygga.
– Det är att det kostar mer, men å andra sidan sett kan det gå snabbare när det gäller mark och tillståndsfrågan att få till ett sånt alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista