Ny kraftledning slutar vid Hörby

Den nya kraftledning som ska förstärka stamnätet i södra Sverige kommer troligtvis inte att gå ända ner till Malmö.

Det lutar åt att den nya ledningen slutar norr om Hörby i stället. Och det kan också bli ett osynligt alternativ när den byggs.

- Vi tittar på om vi ska ha en likströmskabel eller en växelströmsledning. Och likströmskabel innebär att man försöker gräva ned kabeln hela vägen, säger Ann-Sophie Arbegard som är civil ingenjör på Svenska Kraftnät.

Arbetet med den nya ledningen är bara inne i sitt inledningsskede.

Svenska Kraftnät har inventerat de befintliga kraftledningarna och strävar efter att den nya ledningen helt ska dras i befintliga ledningsgator för att minimera nya intrång i skog och mark.

Att välja en nedgrävd likströmskabel i stället för dagens luftledningar är unikt på land för stamnätet i Sverige. Det används annars mest i långa ledningar till havs. Men det finns också en viktig nackdel med likströmsalternativet.

- Det kostar mer, men det kan gå snabbare att få marktillstånd, säger Ann-Sophie Arbegard.

Det var efter det stora strömavbrottet i Sydsverige den 23 september förra året som man insåg att nätet behövde förstärkas mellan Malmö och Hallsberg i Närke.

Under hösten ska man göra en förstudie där man tar fram förslag på hur ledningen ska dras.

Och det ser nu alltså ut som att den inte byggas ända ner till Malmö.

- Just för tillfället tittar vi på ett nytt stationsläge norr om Hörby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".