Utvisad torterad i Turkiet

En kurdisk fembarnspappa som i måndags utvisades till Turkiet från Malmö, säger nu att han torterats i tre dygn av den turkiska polisen efter ankomsten till Istanbul.

Mannen utvisades i måndags från Malmö efter att ha avtjänat ett 12-årigt fängelsestraff på Kirsebergaanstalten för narkotikabrott.

I Turkiet är mannen efterlyst för att ha deserterat från den turkiska armén.

Enligt mannens egna uppgifter till Sydsvenskan ska han ha torterats i tre dygn av den turkiska polisen. Bland annat ska polisen ha vägrat honom mat och dryck och slagit honom med batonger.

Utvisningen av den kurdiska fembarnspappan har väckt stor uppmärksamhet, bland annat eftersom mannen har barn som växer upp i Sverige. Men samtliga fyra nådeansökningar som mannen gjort har avslagits av regeringen.

Efter uppgifterna om tortyr kommer nu justitiedepartementet att inleda en granskning, säger Helena Jäderbom, chef på Justitiedepartementets nådeenhet.

På måndag ska justitieminister Thomas Bodström få en föredragning av tortyrärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista