Fler danska ungdomar flyttar till Malmö

Allt fler unga danska invandrare flyttar till Malmö efter att Danmark införde en 24-års regel för giftermål. Men ofta rör det sig om flytt bara på pappret, och i vissa fall misstänker Skatteverket tvångsäktenskap bakom inflyttningarna.

– I ett fall skrev en flicka ”tvångsäktenskap” som orsak på sin flyttningsanmälan. En annan gång fick vi reda på det via telefon, berättar Helene Hedebris, rättslig specialist på folkbokföringen i Skåne.

Enligt statistiska centralbyrån var det ungefär lika stor andel danskar som svenskar som flyttade över sundet fram till år 2000. Men det var när Danmark för tre år sedan antog strängare lagar om uppehållstillstånd för anhöriga som inflyttningen från Danmark till Sverige ökade rejält.

Femtio nya inflyttade varje månad
Helene Hedebris berättar att över femtio procent av de som flyttar har utländskt ursprung. Idag flyttar ungefär 50 danskar med invandrarbakgrund varje månad till Sverige.

Att många flyttar för att kunna gifta sig med makar från sitt hemland är konstaterat, men hur stor eller liten del av dessa som är tvångsäktenskap är omöjligt att säga, poängterar Hedebris.
– Många gifter sin enligt sitt hemlands seder, och bara för att det arrangerat äktenskap betyder det inte att det sker av tvång, påpekar hon.

Bor inte i Sverige
Men när folkbokföringen sedan söker dom nyinflyttade, visar det sig att få faktiskt bor i Sverige. Brev returneras med adressaten okänd och fastighetsägaren känner inte till att de skrivna bor på adressen.

Det förekommer också att orimligt många personer skriver sig som inneboende i samma etta, något som ytterligare stärker misstanken om att flytten sker enbart för att komma runt den danska lagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista