Dansk-svenskt katastrofavtal klart

Danska sjukvårdsmyndigheter har nu tecknat avtal med Region Skåne om samverkan i samband med större katastrofer. Det innebär bland annat att om det inträffar en allvarlig olycka eller en katastrof i Öresundsregionen så kan skadade föras antingen till Danmark eller till Sverige, oavsett i vilket land olyckan inträffat.

– Om det inträffar stora olyckor och katastrofer så ska vi hjälpa varandra . Båda länderna får tillgång till ett större antal ambulanser och vårdplatser, säger Rolf Ohrlander, är ansvarig för ambulans och katastrofberedskapen inom Region Skåne.

Ett nytt avtal mellan danska sjukvårdsmyndigheterna och Region Skåne gör nu att dansk och skånsk sjukvård lättare kan hjälpa varandra vid större katastrofer.

Om en allvarlig olycka eller katastrof till exempel inträffar på den danska sidan, så kan nu dom danska ambulanserna välja att köra till Malmö universitetssjukhus. Och om det är det närmsta sjukhuset i förhållande till olycksplatsen. Eller om den danska sjukvården inte klarar av att ta emot alla skadade.

Och vice versa gäller förstås också, att svenska skadade kan komma att köras till Danmark vid katastrofer. Men varför har inget sådant här avtal slutits tidigare? Svaret är förstås bron över Öresund, säger Rolf Ohrlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".