Polsk tandvård lockar bussande danskar

Billig tandvård lockar nu skåningar och danskar till polska Szczecin, där du kan kombinera din semester med ett tandläkarbesök. Framförallt danskarna utnyttjar resorna.

- Man sparar upp till 70 procent i förhållande till de danska priserna, säger Jan Pedersen som driver företaget Dentour, som arrangerar tandläkarresorna.

Själva resorna sköts av den danska resebyrån Skan rejser. För cirka 900 kronor åker du buss till Szczecin och sover tre nätter på hotell. Men än så länge har inte skåningarna varit så intresserade som danskarna. Men i Danmark är det annorlunda.

- Resorna är mycket populära i Danmark, det kan bero på prisbilden för tandläkarvården och ersättningarna, säger Sune Ljunggren på Skan rejser.

Jan Pedersen startade sina tandläkarresor i vintras och har hittills haft cirka 800 kunder varav cirka 30 svenskar.

De flesta som reser är mellan 40 och 60 år och många är oroliga för att få vård utomlands. Därför anordnas också endagsresor där blivande patienter träffar sin tandläkare och får en gratis undersökning och en prisoffert, som de sedan kan ta ställning till hemma. Och skulle något gå fel så finns det garantier, säger Jan Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".