Vattensutsläpp ofarligt för Skälderviken

Arbetena i det södra tunnelpåslaget vid tunnelbygget genom Hallandsåsen har varit igång i flera månader, men ännu är inte den ledning klar som ska ta hand om det inläckande åsvattnet.

Ledningen från den södra tunnelmynningen till Skälderviken håller på att byggas och planeras vara klar i oktober/november.

Det vatten som idag läcker in i den södra tunneldelen leds efter rening ut i Vadbäcken. Men när den stora tunnelborrmaskin som ska slutföra tunnelbygget tas i drift om nåt år kommer dom inläckande vattenmängderna att öka kraftigt. Då blir det också uteslutet att tappa ut läckvattnet i Vadbäcken. Istället kommer då den nio kilometer långa rörledning som nu byggs transportera vattnet till Skälderviken där den ska mynna 600 meter ut i havet.

Ledningen kommer maximalt att kunna föra 280 liter grundvatten per sekund. Trots dessa mängder ska inte utsläppet ha någon inverkan på Skäldervikens vatten, enligt Fredrik Martell på Banverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".