Åklagare yrkade på livstid för 22-åring

Åklagaren yrkade idag i sin slutplädering på livstids fängelse för den 22-årige man som åtalats för mord, våldtäkt och frihetsberövande av sin 15-åriga före detta flickvän.

Det var den 8e maj som dramat slutade med flickans död efter att hon hotats med kniv och hållits gisslan i flera timmar. 22-åringen hade hållit den 15-åriga flickan som gisslan i flera timmar, när polisen hörde skrik från lägenheten och då gjorde en inbrytning.

Enligt 22-åringen hamnade kniven i flickans kropp när hon och 22-åringen sprang ihop under tumultet som uppstod. Den historien är inte sannolik, menade åklagaren som bland annat pekade på att 22-åringen under flera timmar hade hotat att döda flickan.

Försvaret å sin sida menade att det inte kan uteslutas att 22-åringens berättelse är sann. Då har inte 22-åringen begått brottet med uppsåt och bör således inte dömas för mord, utan som mest till dråp.

Parterna var också djupt oeniga om frågan om våldtäkt, där åklagaren pekade på flickan sagt att detta skett till två personer i telefon medan försvaret hävdade att teknisk bevisning saknades. Försvaret medgav endast frihetsberövandet och ett annat brott som ligger utanför den aktuella händelsen.

Dom faller den 8 september. Men rätten avslog redan nu försvarets begäran att låta socialstyrelsens rättsliga råd yttra sig över den rättspsykiatriska undersökningen. Undersökningen slår fast att 22-åringen lider av allvarliga störningar, men inte allvarliga i lagens mening och den bedömningen ville försvaret ha prövad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".