Nya studentlägenheter klara i Lund

Imorgon, onsdag, öppnas 48 av 112 nya studentbostäder på Klosterängen i norra Lund för inflyttning,något som är väldigt välkommet i studentbostadsbristens Lund. Hyran kommer att ligga på 2500 kronor i månaden.

Det som är nytt med det här studentområdet är att bostäderna ägs av byggherren och hyrs ut till studentbostadsstiftelsen AF Bostäder, som i sin tur hyr ut till studenterna.

Magnus Sköld är vd på MIDROC, som byggt och äger bostäderna:

- Vi har använt studenter för att tycka till om hur ytorna ska utnyttjas effektivt. Och så har vi haft ett unikt samarbete mellan en bra produktionsenhet, hyresvärd och AF som hyresgäst. Det har gjort att vi klarat det här. Tidigare har studentorganisationerna byggt, ägt och förvaltat i egen regi. Nu har vi delat upp det, vi äger och AF Bostäder hyr ut till studenter, säger han.

Rolf Svensson är vd för AF Bostäder:
- Vi vill prova något nytt. Vi är inne av ett skede av  renovering upprustning av våra 60- och 70 talshus. Och då kan vi använda våra pengar till det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista