Malmösocialdemokrater går mot partiet

Socialdemokraterna i Malmö gick vid ett representantskapsmöte i går kväll emot sin egen styrelse och ställde sig bakom kravet på en folkomröstning om EU: s nya grundlag.

Riksdagsledamoten Leif Jacobsson som är kassör i Malmö Arbetarkommun är besviken och säger att en folkomröstning är fel och odemokratisk. Han beklagar utfallet i representantskapets omröstning igår.

– Men jag tror att många intuitivt tänker att det är bra att alla får rösta, men folkomröstningar ska vara lätta att tolka, och det kommer inte att bli så i det här fallet, säger han.

fMotionen om folkomröstning om EU: s grundlag fördes fram av SSU och gick igenom med minsta möjliga majoritet, till mångas förvåning. Marcus Blomberg är ordförande i SSU i Malmö.

– Förvisso är det överraskande, för det här partiet verkar utåt enat under kravet på att inte ha en folkomröstning. Men många gräsrötter är skeptiska till de nyliberala skrivningar som finns i den här grundlagen, säger han.

Lennart Bergström är ordförande i Klagshamns s-förening som själva driver frågan om folkomröstning om EU: s grundlag och han är glad över att socialdemokraterna i Malmö nu vill driva frågan.

– Jag vill ha ett mellanstatligt EU, inte ett överstatligt, därför tycker jag att medborgarna ska få vara med och rösta om författningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".