Regionen tar över sjukvårdsupplysning

Från årsskiftet kommer sjukvårdsupplysningen att kosta mer pengar för Region Skåne. Men kvaliteten ska bli bättre. Det utlovar den politiska majoriteten som nu vill att Region Skåne ska ta över upplysningen som idag är utlagd på entreprenad.

Socialdemokraten Ingrid Lennerwald är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor: 

– Det är ingen hemlighet att det inte fungerat så bra under de här åren. Det har blivit bättre, men det har varit långa köer och vi har fått påpekanden från socialstyrelsen också vidare, säger hon.

Socialstyrelsen kom nyligen med svidande kritik av sjukvårdsupplysningen i Skåne De har fått anmälningar om felaktiga råd och för att samtal inte kom fram. Vid sitt sammanträde idag kommer Regionstyrelsen att föreslå att fullmäktige beslutar om att regionen tar över ansvaret för sjukvårdsupplysningen.

Sedan några år tillbaka är den utlagd på entreprenad, ett avtal som löper ut i december. Oppositionen är kluven till förslaget. Moderaterna har reserverat sig medan folkpartiet och kristdemokraterna säger sig nödgade att gå med på förslaget eftersom tiden är knapp.

Centerns Per-Ingvar Johnsson har i sin reservation skrivit att vårdupplysningen nu blir dyrare än beräknat.

Ingrid Lennerwald svarar så här:

– Han använder sig av beräkningsgrunder som vi inte delar. Vill man ha bättre kvalitet och ökad tillgänglighet så får man betala för det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista