champions league

Experten: "70-30 i Dinamos favör"

4:59 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson hoppas att Malmö FF kan utnyttja kroaternas underskattning av de svenska mästarna i kvällens möte i Zagreb.

Dag Malmqvist har ställt Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson mot väggen inför play off omgången av Champions League.  Den sista omgången innan det penningstinna gruppspelet sätter igång.

Ikväll ska Malmö FF försöka ta det sista steget och antar jag att du tycker det besvärligaste steget?

– Ja, det är det ju förstås. Dinamo Zagreb är ett bättre lag än Glasgow Rangers. Malmö är inte på något sätt favorit i den här matchen heller. Då kan man hoppas att Malmö FF kan utnyttja just det att dom möter ett lag som i sin tankegång, "bara" ska slå det här, som dom tycker, beskedliga motståndet från lilla Sverige.

Ska Malmö spela som om dom mötte Örebro borta i allsvenskan eller ska dom spela igelkottförsvar och få med sig en poäng hem?

– Ska svaret vara en blandning mellan det kanske. Inte som när man spelar i allsvenskan. För där är Malmö vana att hela tiden vara det spelförande laget. Mer försiktiga än så måste dom vara och framförallt möter dom ett så pass bra lag att dom inte kommer att klara av att vara spelförande hela tiden. Men jag tror också att Malmö är betjänta av att försöka att ha en hel del av spelet. Jag tycker också att Malmö har dom spelartyperna och en tränare som tänker just på det viset.

Hemmamatchen mot Glasgow Rangers var ingen bra match. Om det blir en bra fotbollsmatch kommer Malmö att förlora på det?

– Nej, det behöver dom inte att göra. Men det som är viktigt för Malmö då, det blir att klara av att försvara sig, trots att det blir lite öppnare spel. Det stora frågetecknet är hur Malmös fyrbackslinje klarar av dom här riktigt bra motståndarna som laget kommer att ställas mot. Framförallt då för Malmös ytterbackar.

Finns det någon enskild spelare som är nyckelspelare eller är det fyrbackslinjen?

Som lagenhet är det att fyrbackslinjen och målvakten Dusan Melichárek måste få till det. Men Malmö måste också göra mål för att vinna, kanske inte nödvandigtvis i Zagreb, men det är viktigt att dom offensivaspelarna som Wilton Figueiredo och Daniel Larsson höjer sig till en europanivå, som går ut på att man måste tar vara på de få målchanser man får.

Schablonbilden av lag från Balkan  har i 30 år varit att dom är spelskickliga, tempostarka, gör fantastiska nummer och kan få dåligt humör, som andra lag kan tjäna på. Stämmer den schablonbilden?

– Någorlunda så gör den det. Dom är bollskickliga och ett bra lag. Dom är ju vana vid ett högre tempo än vad Malmö FF är, så jag tror inte dom lurar sig på något sådant. Men med tanke på humör så tycker jag Malmö ska försöka utnyttja att Zagreb är verkligen favoriter och försöker skrämma Malmö genom tufft spel. Och där är det viktigt att Malmöspelarna står upp.

Inför matchen i kväll hur stora chanser har Malmö att gå till det hägrande gruppspelet i Champions league i procent?

– Eftersom Malmö inte är favorit får jag klämma till med att det är 70/30 i Dinamo Zagrebs favör. Men vi hoppas att det ser annorlunda efter matchen ikväll.

Stryk med ett mål är det ett bra resultat?

Absolut! Det är bättre att få något annat, men det skulle inte vara någon katastrof. Blir det en förlust med till exempel 1-2, har åtminstone jag med mig en positiv känsla inför returen. Då kan Malmö vinna och ta sig vidare till Champions League.

Radiosporten
radiosporten@sr.se