Skåne

250 miljoner för sena tåg

1:20 min

Region Skåne och Skånetrafiken får drygt 250 miljoner kronor i kompensation från tågtillverkaren Alstom för sena leveranser. Det har parterna gjort upp om.

27,5 miljoner euro är en ersättning som regionrådet med ansvaret för kollektivtrafiken Mats Persson (FP) säger att han är mycket nöjd med.

Det hela handlar om den order på 49 tåg till Skåne som Alstom just nu håller på med att leverera, men som bolaget alltså inte kunde klara av i början.

De första nya lila Pågatågen var ett halvår försenade, bland annat för att kvaliteteten inte var tillräckligt bra, enligt regionrådet Mats Persson. Nästa sommar ska de sista av de 49 tågen i den beställningen ha rullat ut på de skånska järnvägsspåren.

Men det räcker inte med bara de tågen.

Regionens kollektivtrafiknämnd har redan beslutat beställa ytterligare fem tåg, och nu plussar man på med 15 till för att klara den framtida trafiken. När de också levererats under 2014 kommer Skåne alltså att ha fått nästan sjuttio nya Pågatåg.

Men tågtillverkaren Alstom måste inte bara betala. Uppgörelsen innebär också att regionen betalar 20 miljoner kronor extra för tågen i den sista beställningen.