Dyrt att renovera Maglarps nya kyrka

Det skulle kosta 31 miljoner kronor att renovera Maglarps nya kyrka. Det visar den skadebeskrivning som gjorts på den förfallna kyrkan. I ett brev till regeringsrätten skriver Svenska kyrkan att kostnaderna är orimliga och menar att det enda rätta är att riva kyrkan som inte används.

Skadebesiktningen som gjorts innehåller 25 kostnadspunkter, där totalsumman slutar på 31,2 miljoner kronor. Enbart att rengöra fasadytorna och mura de värsta skadorna skulle kosta 6,5 miljoner kronor.

Det är regeringsrätten som ska avgöra den segdragna tvisten, där Hammalövs församling vill riva kyrkan, vilket Länsstyrelsen motsätter sig.

Församlingen kan få kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvarisk ersättning till renoveringen, men bidragen kan endast täcka en del av kostnaderna.

–Vi har ju inte pengar att renovera kyrkan. Även om vi får ganska mycket bidrag, så blir det ju en hel del kostnader för församlingen, säger Birgitta Sjögren, ordförande i Hammalövs kyrkoråd.

Hon menar vidare att även om kyrkan skulle renoveras, så kommer det att kosta att underhålla och driva den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista