Region Skåne stödjer stopplagsförslag

Sjukhus ska inte få drivas av privata verksamheter med vinstintresse. Det skriver Region Skåne i sitt remissvar till socialdepartementet om driften av privata sjukhus. Samtidigt har bara en handfull remissinstanser fullt ut gett sitt stöd till regeringens förslag om den här så kallade stopplagen.

–Det här förslaget går ut på att när sjukhus drivs på entreprenad, så ska självkostnadspris gälla, alltså den eventuella vinst som verksamheten genererar ska återinvesteras i verksamheten, säger socialdemokraten Uno Aldegren, regionstyrelsens ordförande.

Regeringens förslag till stopplag för att förhindra utförsäljning av sjukvården får kritik från flera håll. Bara en handfull remissinstanser stödjer än så länge fullt ut förslaget om stopp för vinstdrivande sjukhus.

Den politiska majoriteten i Region Skåne däremot ger alltså sitt stöd till stopplagen, men oppositionen med de borgerliga partierna ser faror i en ny lag. De tar sjukhuset i Simrishamn som ett exempel på en privat verksamhet som nu är hotad, men det tror inte Uno Aldegren.

–Jag tror att det finns gott om seriösa entreprenörer som vill bedriva sjukhus efter självkostnadsprincipen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".