Malmö

Åtal för attack mot målvakt

1:15 min

I dag väcks åtal mot den 19-åring från Malmö som under derbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF sprang in på planen och försökte ge sig på HIF:s målvakt. Men 19-åringen nekar till flera av anklagelserna.

På fredagsförmiddagen lämnade åklagare Lars Morand att lämna in åtalshandlingarna till Malmö tingsrätt.

19-åringen åtalas misstänkt för misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen. Han har tidigare i förhör erkänt att sprang in på plan men nekar i övrigt. Åklagare Lars Morand anser sig ha bevis för att 19-åringen är skyldig.

19-åringen erkänner att han sprang in på plan men nekar i övrigt. Hans advokat Magnus Lundh tycker också att det är tveksamt om han har ofredat Helsingborgs målvakt, Pär Hansson.

- Om man tittar på de filmer som finns så tycker jag inte att det ser ut som han ofredade målvakten utan han blev ganska omedelbart omhändertagen av poliserna, säger advokat Magnus Lundh. Däremot har 19-åringen i förhör, samma kväll som händelsen inträffade, sagt att han puttade till målvakten med sin ena hand.

I förhör säger vittnen att de tidigt i matchen lagt märke till 19-åringen. Han ska ha skrikit och gestikulerat mot Helsingborgsklacken. Ett av vittnena har även sett hur han hållit en smällare i den ena handen och en tändare i den andra. Ingen av vittnena har däremot sett vem som kastade in smällaren.

I bevisningen ingår fyra filmer. Två av dem har tagits av privatpersoner, en är från arenans övervakningskamera och en från poliser som var på plats. En av filmerna visar hur 19-åringen tar upp en smällare från fickan, visar personen som står bredvid och sedan stoppar ner den igen. På en annan kan man se hur han kastar in smällaren och hur den detonerar inne på planen.

Advokat Magnus Lundh säger att det inte finns någon annan bevisning än filmen att 19-åringen ska ha kastat knallskottet och han tycker inte att det räcker.

- Enligt min mening så är inte de filmerna tillräckliga för att bevisa eller styrka att det var min klient som kastade knallskottet.

Johanna Paulsson

johanna.paulsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista