Klippanpolitiker kräver DNA-register

Inför ett register där alla svenskar finns med sin DNA-profil. Ett register kommer att bidra till forskningen om ärftliga sjukdomar och underrätta vid transplantationer. Men det handlar naturligtvis också om jakten på brottslingar.

Förslaget kommer från socialdemokraten Rune Persson som är oppositionsledare i Klippans kommun. Förslaget om ett DNA-register för han fram i en motion på socialdemokraternas distriktskongress senare i höst.

– Jag är allvarligt oroad av den utveckling vi har med brott i synnerhet mot kvinnor och barn. Många av förövarna är serieförbrytare, de fortsätter och fortsätter, och då tänker man att tänk om vi kunde gripa brottslingen, säger han.

Alla svenskar skulle ingå i DNA-regiostert, enligt förslaget. Att ett DNA-register skulle kunna vara integritetskränkande håller Rune Persson inte med om.

– Självklart måste ett sådant register omges med stark sekretess, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".