Intern fritagen i Landskrona

Strax före halv åtta i morse fritogs en intagen 56-årig man utanför sjukhuset i Landskrona. Mannen som är dömd för stölder och häleri av tingsrätten i Kristianstad skulle besöka sjukhuset tillsammans med två kriminalvårdare.

56-åringen dömdes nyligen av tingsrätten i Kristianstad för stölder och häleri. I väntan på att bli placerad på någon anstalt satt han fortfarande kvar i häktet i Kristianstad.

56-åringen är allvarligt sjuk och genomgår behandling vid sjukhuset i Landskrona. Mannen skulle idag behandlas vid sjukhuset och kördes dit av kriminalvården i sällskap med två kriminalvårdare.

Väl framme vid sjukhuset i Landskrona släpptes 56-åringen och den ena vårdaren av i väntan på att den andre vårdaren skulle parkera bilen.

Plötsligt körde en annan bil upp alldeles intill 56-åringen, en dörr öppnades och några personer ska enligt uppgift mer eller mindre ha slitit in 56-åringen, som själv har svårt att gå, i bilen.

Den ena kriminalvårdaren försökte hålla fast 56-åringen men när bilen började rulla var vårdaren som ådrog sig skrapsår på händer, armar och ben tvungen att släppa. Därefter försvann bilen snabbt från platsen. Enligt kriminalvården bedömdes inte 56-åringen som rymningsbenägen, inte heller bedömdes det finnas någon risk för fritagning. Med tanke på hans allvarliga sjukdom övervägdes till och med om han skulle placeras på en öppen anstalt.

Enligt vissa uppgifter är det faktiskt osäkert om 56-åringen själv visste om fritagningen. Under dagen kommer det att hållas krissamtal med de berörda kriminalvårdarna. 56-åringen eftersöks samtidigt av polisen, men bedöms inte på något vis vara farlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".