Kristianstad

Stort barnhjärtmöte till Kristianstad

1:38 min

Nästa vecka samlas runt 150 läkare, sjuksköterskor och kuratorer som jobbar med barnhjärtsjukvård i Kristianstad till det nationella barnhjärtmötet. Under mötet kan de utbyta erfarenheter och diskutera hur vården kan förbättras.

Barnhjärtläkaren Jan Bergils på Centralsjukhuset i Kristianstad är en av de som förbereder mötet:

– Det är 150 anmälda till barnhjärtmötet. Jag sitter med deltagarlistan för att göra en bra gruppindelning till våra workshops, säger Jan Bergils som är överläkare och barnkardiolog på CSK.

Ungefär hälften av de som jobbar med barnhjärtsjukvård i Sverige kommer att samlas i Kristianstad, onsdag till fredag nästa vecka. Det blir fjärde gången för det nationella barnhjärtmötet, första gången i Kristianstad.

Sjuksköterskan Catarina Mårtensson på Centralsjukhuset i Kristianstad jobbar också med förberedelserna, bland annat med att hitta sponsorer och hon har förväntningar på mötet.

– Ja, att vi kanske ska komma fram till lite riktlinjer så att vi jobbar mer likadant över hela Sverige, så att alla barn får samma uppföljning och samma vård. Och att vi ska lära oss massor av varandra givetvis.

Mötet hålls vart tredje år med syfte att samla ihop de som jobbar med barnhjärtsjukvård i hela Sverige. Föreläsningar och workshops står på programmet.

Och workshopen är viktig tycker överläkare Jan Bergils som hittat en ovanlig lösning på lokalfrågan då det inte fanns tillräckligt med grupprum i teatern där mötet hålls. Tre tågvagnar från Järnvägsmuseet i Kristianstad ska köras in i Tivoliparken och fungera som grupprum.

– Det är angeläget att vi har bra lokaler, och tyckte att det var en bra lösning, säger Jan Bergils.