Produktionen i Skåne ökar

Skåne ligger nästan tio procent under snittet för hela landet när det gällde varor och tjänster som producerades under 1999 men sedan dess har produktionen ökat med 5 procent.
Stockholmarna drar upp siffrorna genom att producerar över 30 procent mer än den genomsnittlige svensken. SCB presenterar idag en sammanställning över bruttoregionalprodukten (BRP) som omfattar den totala produktionen av varor och tjänster. BRP uppgick till totalt 300 000 kronor per invånare i Stockholm, utslaget även på pensionärer och småbarn. I Skåne var den totala produktionen av varor och tjänster 207 000 kronor per invånare och motsvarande siffra för hela landet var under 1999 226 000 kronor. Sju län hade högre produktion än Skåne, som däremot hade en hög ökningstakt en ökning med 7 procent jämfört med 5 procent för riket. En förklaring till den höga ökningstakten är att ekonomin i Skåne under 1999 stimulerades av byggandet av Öresundsbron och de anslutande tillfartslederna. Produktionen har sedan 1999 ökat med över 5 procent fram till idag. Enligt några bankekonomers beräkningar troligen ännu mer i Skåne. Därmed kan man gissa att produktionen i Skåne i år åtminstone uppgår till 220 000 kronor per person.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".