Skåne

3,5 miljoner till coacher för kvinnliga företagare

1:32 min

Kvinnor som driver företag i Skåne kan snart få mer hjälp att utveckla sina verksamheter. Region Skåne delar nu nämligen ut bidrag på totalt 3,5 miljoner kronor till företag och organisationer som vill utbilda eller coacha egenföretagande kvinnor.

– Det är jättepositivt. Det behövs sådana här insatser för att framför allt lyfta fram företagande kvinnor så att de vågar kliva fram mer, säger Jeanette Bohman, som är egenföretagare och driver gästgivaregård i Skivarp.

Pengarna som företag och organisationer nu kan ansöka om från Region Skåne är en del av regeringens satsning på 100 miljoner kronor varje år fram till 2014 som ska främja kvinnors företagande.

I Skurups kommun, där en femtedel av företagen drivs av kvinnor, hoppas näringslivschefen Magdalena Hellström att satsningen ska ge resultat.

– Förhoppningsvis får vi fler företag och att de som finns får en tillväxt och höjer sin omsättning och kompetens, säger Magdalena Hellström.

Den 25 augusti håller Region Skåne ett informationsmöte för företag som är intresserade av att ansöka om bidrag och Jeanette Bohman som driver gästgivaregård i Skivarp kommer att gå dit. Hon tycker att det finns en hel del råd att ge till kvinnor som kommer att starta eller har eget företag.

– Jag brukar säga att man måste våga tro på sin egen idé och inte backa för allt som inte är bra. Och är du entreprenör ända in i själen så lyckas du säkert, säger Jeanette Bohman.