Facklig kampanj mot lågprisflyg

Fackförbundet HTF har inlett en kampanj mot lågprisflygbolaget Ryanair. För att protestera mot bolagets personalpolitik delade facket ut spypåsar till resenärerna på Malmös flygplats Sturup.

– Vi anser att anställda på Ryanair lever i ett otryggt anställningsförhållande säger, Ywonne Malmros som är avdelningschef för HTF i Malmö fanns på plats:

På spypåsen som delas ut till resenärerna kan man bland annat läsa om att Ryanairs låga biljettpriser betalas av personalens dåliga löner och dåliga anställningsvillkor, och att Ryanairs kabinpersonal är anställda på Irland för att bolaget ska kunna undvika svensk arbetsrättslagstiftning och svenska fackföreningar.

HTF: s aktion på Sturup är del av en internationell protest mot Ryanair som leds av Internationella transportfederationen.  Ryanairs fackliga motstånd har länge varit känt internationellt och det förekommer också rykten om trakasserier mot anställda som vill engagera sig fackligt. Enligt Engelska tidningen The Times så har Ryanair hotat piloter på Londonflygplatsen Stanstead som velat gå med i facket med att deras lön kommer att frysas, att de kommer att strykas från optionsprogrammet och att de kan glömma allt vad befordran heter. Och svenska flygvärdinnor som varit i kontakt med HTF har vittnat om tuffa förhållanden ombord.

– De berättar om 64 timmars arbetsvecka, usel sjukförsäkring och mycket låga löner, säger Ywonne Malmros.

HTF har visserligen inga medlemmar som arbetar för Ryanair på Sturup, men eftersom Ryanair ses som ett föredöme bland andra bolag så är man rädd att deras personalpolitik ska sprida sig.

– SAS har ju tillexempel haft problem under en längre tid och dragit ner mycket på personalen. Vi hoppas att de inte börjar snegla på Ryanair för att hitta fler besparingsmetoder, säger Ywonne Malmros.

Men trots att facket delat ut spypåsar så var det en lång kö till incheckningsdisken för Ryanairs lunchfligth från Sturup till Stanstead. Men det var passagerare med skamsna blickar och sänkte huvuden som inte ville svara på frågor. Men Ryanair är trots allt ett irländskt bolag så vad kan då egentligen ett svenskt fackförbund göra.

– Vi kan ju inte agera direkt så det enda vi egentligen kan göra är att skapa opinion, säger Yvonne Malmros

I en kommuniké som ledningen för Ryanair skickat till nyhetsbyrån TT säger de att Ryanairs löner och arbetsförhållanden håller europeisk standard och följer reglerna för flygbranschen. HTF skulle göra mera nytta för sina medlemmar om de drev en kampanj för Ryanairs lönenivåer, anställningstrygghet, möjlighet till befordran och branschledande optionsavtal för anställda, skriver ledningen för flygbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista