Fevas Al Bawi tvättar av en av Sveriges radios bilar. Foto Lasse Olsson/SR
Skåne

Biltvättar kan behöva skaffa reningsanläggning

Biltvättsägare:”Jag kan tvingas stänga”
1:41 min

Slammet från reningsverken i nordvästra Skåne är förorenade med tungmetaller och i fjol underkändes åtta av tolv partier slam för spridning på åkrarna.  Nu letar miljömyndigheterna utsläppskällor och bland dem finns biltvätthallarna.

Sjuttio kronor kostar det att få bilen handtvättad här på en av de många biltvättar som vuxit upp i Helsingborg i stark priskonkurrens.

Men nu är nya regler är på väg som kan tvinga också de små tvätthallarna att satsa på reningsanläggning för kanske mer än hundratusen kronor. Fevas Al Bawi driver biltvätten Sundets Pärla och är bekymrad:

– Jag kan behöva stänga. Jag har inte råd att lägga ner så mycket pengar på en reningsanläggning, säger Fevas Al Bawi

Främst är det tungmetaller som kadmium krom, nickel zink och bly miljökontoret tror kan följa med sköljvattnet ut till reningsverket.  Och då hamnar det i slammet som enligt nationella miljömål ska ut på åkrarna.

Fevas är rädd att reglerna ska stänga hans lilla företag och är redan igång med att bygga en enkel filteranläggning, men om den ska klara miljömålen det vet han inte.

– Den skiten som vi tvättar av kommer från vägar och avgaser, vi använder bara miljövänliga reningsmedel, säger han.  

Biltvättarna tillför bara en bråkdel av alla utsläpp av tungmetaller i avloppet.  Det mesta kommer från hushållen och andra verksamheter som byggarbetsplatser, deponier, energianläggningar, betongindustrier och annat.

Däremot den som själv tvättar bilen på garageuppfarten släpper tungmetallerna direkt ut i naturen via dagvattnet som inte renas alls.

Lasse Olsson

lasse.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".