Modell av projektet Saltkristallerna.
Helsingborg

(S)vänger om Saltkristallerna

1:10 min

Det är en växande folkopinion och länsstyrelsens nej till den omstridda kongressanläggningen Saltkristallerna i Helsingborg som nu får Socialdemokraterna att göra helt om och säga nej till projektet.

Jan Andersson som är ordförande för socialdemokraterna i Helsingborg säger att det har varit ett svårt beslut att ändra sig.

 – Det har varit svårt därför att vi har trott på Saltkristallerna. Men vi måste inse att länsstyrelsen inte tyckte samma sak som vi gjorde, och folket har inte trott på oss. Av det måste vi dra en lärdom som politiker. Att fortsätta köra ett dödfött projekt mot folkopinionen är inte särskilt klokt. Att vara politiker är också att lyssna.

 De 14 800 namn som samlats in för en folkomröstning om Saltkristallerna har vägde tungt. När sen länsstyrelsen stoppade detaljplanen med hänvisning till att Saltkristallerna skadade riksintressen för kulturmiljön blev det spiken i kistan.

 Länsstyrelsens beslut är överklagat till regeringen. Men socialdemokraterna tror inte att den kommer att ändra det länsstyrelsen sagt. Därför vill man börja om på noll och planera för en annan typ av bebyggelse i dialog med länsstyrelsen.

 Moderaten Peter Danielsson som är kommunstyrelseordförande i Helsingborg är förvånad över Socialdemokraternas beslut. Han säger att det är en rejäl knäck för samarbetet med socialdemokraterna i framtiden.

 – Det har varit en lång tradition att samarbeta över blockgränserna i viktiga strategiska utvecklingsfrågor, och det är klart att vårt förtroende för Socialdemokraterna är ordentligt naggat i kanten. Det är olyckligt för framtiden. Jag tror att de allra flesta medborgarna tycker det är bra att det finns breda majoriteter för viktiga framtidsbeslut.

Miljöpartiet gläds åt svängning

Miljöpartisten Annika Román Lundskog är glad över Socialdemokraternas omsvängning.

– Vi välkomnar att de nu ser annorlunda på frågan Annika Román Lundskog (MP).

Hon tycker att socialdemokraternas besked visar att det lönar sig att göra sin röst hörd.

– Det lönar sig att göra sin röst hörd. Till slut måste politikerna lyssna, säger Annika Román Lundskog (MP).

Hittills har det varit en massiv politisk majoritet i Helsingborg för byggandet av kongressanläggningen Saltkristallerna med den styrande treklövern och socialdemokraterna varit för projektet. Men det har också funnits ett stort motstånd.

Länsstyrelsen har upphävt detaljplanen och en namninsamling med nästan 15 000 namn har lämnats in för en folkomröstning i frågan. Exakt vad socialdemokraterna grundar sitt omtag på och vad det kommer att innebära ska de berätta i eftermiddag. P4 Malmöhus har ännu inte lyckats nå kommunstyrelsens moderata ordförande för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista