Fotboll, Champions League

Psykologen: Så ska Norling trolla

6:06 min

Malmö FF står i kväll inför en närmast omöjlig uppgift när man ska försöka vända underläge 1-4 till totalseger i kvalet till Champions league.

Efter , där MFF stundtals blev totalt utspelade, är möjligheten att gå till gruppspelet i Champions league minimal.

Först och främst måste spelarna resa sig mentalt och försöka skaka av sig förnedringen i Kroatien. Idrottspsykologen Åke Fjellström, pappa till fotbollsspelaren och tv-experten Jens Fjellström, betonar vikten av tränare Rikard Norlings roll inför kvällens play off-retur.

– Det som är fakta är ju att man har det här (förra matchen) i klart minne och det kommer att påverka när man går in på planen. Därför är det viktigt att Norling noggrant går igenom hur man ska spela och vad han förväntar sig av varje spelare, säger Åke Fjellström till Radiosporten.

Så att man får tydliga uppgifter?

– Absolut. De där tydliga uppgifterna måste vara i form av direktiv. Analysen ska Norling redan ha gjort, så att han inte börjar med att säga "vi ska inte, vi ska inte". Då är risken är att man upprepar det man inte vill upprepa.

– Framför allt de spelare som har begått misstag har ju förra matchen i klart minne. Därför är det väldigt viktigt att man i genomgången inte upprepar "det vi gjorde där ska vi inte upprepa".

Men rent målsättningsmässigt, ska Rikard Norling gå in och säga att vi ska vända det här?

– Jag tror att det är orealistiskt. Det han (Norling) måste koncentrera sig på är inte att säga "vi ska vända det här", utan han måste säga "så här ska vi spela och då har vi möjlighet att nå det målet".

– Först kommer spelsättet och sen kommer konsekvensen av det spelsättet, tillägger Fjellström.

Hur viktigt tror du att det var att Malmö vann den allsvenska matchen (mot Gais) i helgen?

– Ja, det kan det ju ha. För målvakten som gjorde den fantastiska räddningen på returen och kanske en del annat. Men det är två olika verkligheter.

– Man kan ju ta med sig att man har en vinst, men den vinsten var ju minst sagt turlig. Jag tittade på den matchen på tv och tyckte att Gais borde ha vunnit den matchen.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se