Skärpt lag används sällan

För ett år sen skärptes lagen om besöksförbud så att det blev möjligt att förbjuda den som har misshandlat sin partner att komma tillbaka till den gemensamma bostaden. Men lagen har bara använts vid några enstaka tillfällen i hela landet, och inte en enda gång i Malmö.

Marianne Ny är åklagare i Malmö och jobbar främst med familjerättsfrågor:
– Löper den som ska skyddas stor risk för nya brott, så är det bäst att den som hotar är inlåst.

För att den misshandlande parten ska kunna förbjudas att komma hem måste det finnas en mycket stor risk för att brottet ska upprepas. Enligt Marianne Ny på åklagarmyndigheten är det i de riktigt allvarliga fallen oftast bättre att ha den misshandlade parten häktad, och inte bara som en direkt skyddsåtgärd.
– Risken att den som hotas ska påverkas att ta tillbaka sin anmälan är normalt så stor, så att det finns skäl för häktning, säger hon.

När lagen infördes var förhoppningen att man skulle kunna hjälpa fler utsatta kvinnor, och att fler skulle våga polisanmäla allvarlig misshandel, men som lagen är utformad tycker inte Marianne Ny att den har fått den önskade effekten. Och för att bli mer effektiv skulle den behöva se annorlunda ut.
– Kriterierna skulle behöva vara mindre stränga för att den skulle få en större tillämpning, säger hon.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".