Wilhelm Agrell friad från förtal av avliden

Författaren och historikern Wilhelm Agrell friades i går vid Malmö tingsrätt, efter att han stått åtalad för förtal av avliden. Det är Vilmos Böhms släktingar, som stämt Wilhelm Agrell.

– Rent personligen är jag lättad och glad. Men det handlar också om yttrandefriheten och forskningens frihet, säger Wilhelm Agrell

Tryckfrihetsjuryns beslut kan inte överklagas. Den slutgiltiga domen faller den tionde september.

Målet gällde Wilhelm Agrells bok Verona, där han pekar ut den förre ungerske ministern Vilmos Böhm som agent för Sovjetunionen under andra världskriget. Enligt Agrell är det troligt at Böhm lämnat uppgifter om Raul Wallenbergs verksamhet i Budapest till ryssarna.

Uppgifterna i boken har sårat Böhms barnbarn, som bor och verkar i Sverige. Förra hösten stämde de därför både författaren och förlaget Historiska Media med säte i Lund, och yrkade 40 000 kronor var i skadestånd.

Förtalsmål av avlidna personer är ovanliga. Men det som gjort det här målet extra speciellt är att en historikers slutsatser har ifrågasatts. Om Wilhelm Agrell inte friats, skulle det radikalt ha försvårat modern historisk forskning, anser han själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista