Skåne

Hiv-smittad Malmöbo överlämnade sig själv

Den 20-årige Malmöbon misstänks ha exponerat flera kvinnor för hivsmitta. I en dryg månad var han på rymmen undan tvångsisolering.

Men när han hamnade i tv-programmet Efterlyst på onsdagen överlämnade han sig frivilligt.

Mannen omhändertogs enligt smittskyddslagen på onsdagskvällen. Polisen hade lyckats nå fram till honom på telefon och han uppgav frivilligt vilken adress han befann sig på nordost om Hässleholm.

– Han hade fått reda på att han skulle vara med i Efterlyst och ville då överlämna sig frivilligt, säger Helena Ralmark, informatör vid polisen i Skåne.

Den 14 juli dömdes Malmöbon till tvångsisolering, sedan förvaltningsdomstolen på begäran av Region Skåne prövat ärendet. Domstolen konstaterade att det fanns "påtaglig risk för att andra människor kan smittas", eftersom 20-åringen vägrade följa reglerna för smittsamma sjukdomar.

Sedan dess har mannen hållit sig undan. På onsdagskvällen togs fallet upp i teveprogrammet Efterlyst och mannen omhändertogs alltså. Men innan dess hade polisen ett dilemma. Mannen skyddas av bestämmelser i smittskyddslagen, vilket gör att polisen inte kan gå ut med hans identitet.

– Vi har fått besked från vår rättsenhet att vi måste följa sekretessbestämmelserna, säger Lennart Sverremo, spaningschef vid Malmöpolisen.

Mannen är misstänkt för försök till grov misshandel av sin före detta flickvän, som han ska ha haft oskyddat sex med utan att upplysa om smittan. Det finns också misstankar om att 20-åringen utsatt flera andra ovetande kvinnor för smittorisk.

Biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam betonar att beslut om tvångsisolering är mycket ovanligt. Tvångsisolering, som ska ske på sjukhus, tas bara till då alla möjligheter att få den smittade att samarbeta på frivillig väg är uttömda.

– Och det ska finnas en reell fara att andra utsätts för smitta. Tvångsisolering har dubbla syften. Dels att skydda andra från att utsättas för smitta, dels att man ska kunna upprätta en vårdplan för att hjälpa den sjuke leva med sin smitta, säger Per Hagstam

TT