Malmö blir av med ännu ett landmärke

Snart kan Malmö förlora ännu ett av sina landmärken. Pontonkranen Svanen har nu varit parkerad i industrihamnen i Malmö sedan arbetet med Öresundsbron för fem år sedan, och har blivit ett fast inslag i stadens siluett, men den är nu efterfrågad från flera håll.

Det holländska företaget Ballast Nedam som äger Svanen hävdar att man har förfrågningar från flera håll i världen. Det gäller bland annat brobyggen i Japan och Korea. Men det projekt som är troligast och ligger närmast till hands i tid är bygget av ett kajområde i holländska Vlissingen, berättar Baris Klop på Ballast Nedam.

- Bygget skulle redan vara igång men har fördröjts på grund av diskussioner om hur miljön kommer att påverkas. Man tittar också på möjligheterna att använda Svanen för att placera fundament för vindkraftsverk till havs. Bron över Fehmarn Bält mellan Danmark och Tyskland är också ett möjligt projekt, men det ligger längre in i framtiden. Bron beräknas stå klar 2015.

Broprojekt i Kina, Japan och Korea har också visat intresse för Svanen, bland annat ska flera broar byggas i Shanghaitrakten.

- Men projektet i Nederländerna ligger alltså närmast tillhands, men det kommer ändå att dröja minst ett år innan Svanen flyttas, tror Baris Klopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".