Hjärt- lungskola motverkar sjukdom

Sedan knappt en månad tillbaka deltar vårdcentralen i Ystad i ett projekt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar hos patienter som ligger i riskzonen, och som har den sortens sjukdomar i släkten.

Projektet ”För friskare hjärtan i primärvården”, har initierats av hjärt- och lungsjukas riksförbund och bedrivs på 11 vårdcentraler runt om i landet.

Sjuksköterska Ingrid Ingemansson i Ystad är den som med hjälp av ett dataprogram gör en riskbedömning på de patienter som kommer till vårdcentralen:

Det är med hjälp av patientens värden och andra uppgifter som ärftlighet, vikt och längd, som dataprogrammet kan göra en bedömning av patientens risk att drabbas av en hjärt- eller kärlsjukdom inom tio år. Efter att ha fått sin riskprofil på vårdcentralen slussas patienten över till hjärt och lungsjukas förening på orten där han eller hon får gå i hjärt- och lungskola och lära sig äta bra, hitta rätt motionsform, sluta röka och kanske och lära sig att inte stressa. Genom att försöka förebygga sjukdomar på det här sättet slipper även sjukvården höga kostnader.

Projektet, som pågått i snart ett år, är ett samarbete mellan hjärt- och lungsjukas lokalföreningar och vårdcentraler runt om i landet, och finansieras med hjälp av stöd från Allmänna arvsfonden. Projektet avslutas hösten 2005 då en utvärdering ska göras, och Britt-Marie Grauers, organisatör på hjärt- och lungsjukas förening i Ystad, Sjöbo och Skurup, hoppas att projektet får fortsätta efter försöksperioden eftersom det hjälper människor i riskzonen att bli medvetna om sin hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista