Helsingborg

Fler poliser ute ska stoppa rån

1:21 min

Personrånen har ökat i Helsingborg - och var särkilt många i juni och juli. Nu har polisen inlett en fem veckor lång satsning för att vända trenden.

Vad ökningen beror på är svårt att säga, berättar Sven Holgersson som är närpolischef i Helsingborg.

– Jag tror folk är ovarsamma och inte tänker på detta, säger han. Man tror att det inte drabbar en själv utan någon annan.

– Sedan går man hem, har druckit lite för mycket och pratar i mobiltelefonen. Och så ser ungdomsgängen det och tar pengar, telefonen eller kanske guld.

Det är framförallt unga män mellan 18 och 22 år som både rånar och blir rånade. Och rånen är svåra att klara upp, dels för att polisanmälningarna görs i efterhand och dels för att det är vaga signalement.

Under förra året anmäldes 204 personrån i Helsingborg. Hittills i år handlar det om 141. I statistiken är det framför allt juni och juli månads staplar som sticker iväg jämfört med åren innan.

För att vända trenden kommer det under fem veckor att vara fler poliser på gatorna i centrala Helsingborg. Och då är det nolltolerans som gäller, säger Sven Holgersson.

– Det är inte bara personrånen vi är ute efter. Vi försöker köra nolltolerans i hela city, och då innefattar det andra brott som till exempel svarttaxikörning.

– Vi vet ju att också folk som åker svarttaxi blir rånade. Och det finns också problem med sådant som fylleri och klotter. Så vi kör nolltolerans under den här perioden, slutar närpolischefen.