Fler säsongsarbetande ansöker om reducerad skatt

Fler utländska säsongsarbetande har kommit till Skåne efter att EU utvidgats. Skatteverket har fått in sju procent fler ansökningar om lägre skatt från utländska korttidsarbetare efter EU-utvidgningen i maj i år.

Skatteverket har undersökt antalet personer som sökt om reducerad inkomstskatt. Det kan alla utländska medborgare som arbetar mindre än sex månader i Sverige få. I Skåne handlar det ofta om säsongsarbetare inom lantbruket.
– Vår beräkning här visar att det i år är 3 200 mot 3 000 i förra året, säger Anders Andersson informationsansvarig på Skatteverket i Skåne.

Skatteverkets genomgång visar att antalet säsongsarbetare som sökt reducerad skatt ökat från 3000 till 3200 personer, eller med sju procent, sedan EU-utvidgningen i maj, jämfört med samma period förra året. Ökningen kan bero på att fler säsongsarbetare i år arbetat lagligt, men också på att fler tillfälliga arbetare sökt sig till Sverige.

Att påstå att ökningen är ett tecken på den arbetskraftsanstormningen från EU-länderna i öst tycker Anders Andersson på skatteverket är att ta i:
– Det fanns tidigare funderingar kring om det här med EU skulle kanske göra att det här ökade men det har vi inte sett något tecken på ännu, inte av den här undersökningen i alla fall, säger Anders Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista