Slimmad vård pressar anställda

Personalen inom vården och omsorgen i Landskrona går på knäna, och nu slår facket larm. Landskrona kommun saknar personalpolitik och många inom vården mår dåligt, efter att ha fått allt mer att göra när politikerna sparar inom vården.

- Man är inte rädd om sin personal. Det är så slimmat idag, att man inte mår bra, säger Annika Lozell är ordförande i kommunals avdelning 32 i Landskrona.

- Vi måste ta kritiken på allvar. Nu har jag inte fått kritiken framförd direkt till mig, men vi måste undersöka det, säger Eva Örtengren, socialdemokratisk ordförande i vård, äldre och omsorgsnämnden i landskrona kommun.

Kommunal riktar nu skarp kritik mot Landskrona kommuns personalpolitik inom vård och omsorg. Efter nedskärningar och omorganisationer går nu personalen på knäna, säger Annika Lozell, som är ordförande i kommunals avdelning 32.

Att exempelvis personal som arbetat i 20 år på dagtjänstgöring, nu tvingas till kvällspass eller att arbetsdagar delas upp med två timmars ”hål” mitt på dagen är enligt Annika Lozell ett tecken på kommunen inte bryr sig om personalen.

Eva Örtengren är ordförande i Landskronas vård och äldrenämnd. Hon säger sig ta till sig fackets kritik, men säger samtidigt att det inte finns mer pengar till vård och äldreomsorgen i Landskrona.

Nu efterlyser Annika Lozell, ordförande i kommunals avdelning 32, en bättre personalpolitik och ett aktivt arbetsmiljöarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".