Region skåne drar in teaterbidrag

Det blev stora publikframgångar i somras. Men trots det hotar Region skåne att dra in verksamhetsbidragen till tre teatergrupper därför att de inte spelar barnteater. Det är Ystads stående teatergrupp, Skillinge teater och Mellby Scenkonst som enligt förhandsbesked inte får några pengar nästa år.

Peter Zell producent på Skillinge teater är djupt oroad.

– Det är ett hårt slag mot Skillinge Teater och landsortskulturen. Dessa 250 000 kronor har motsvarat en årslön för en eldsjäl på teatern Katarina Zell. Och det förstår alla vad det innebär om pengarna försvinner, säger han.

I år fick Ystads stående teatergrupp 342 000 kr i verksamhetsbidrag av Region skåne, Skillinge teater fick 255 000 och Mellby scenkonst 325 000.

I vanlig ordning sökte teatrarna för nya bidrag i våras. Men strax därefter antog Region skåne den nya scenkonstplanen. Och i den står att verksamhetsbidragen ska fokuseras enbart på fria grupper som spelar barn och ungdomsteater. Chris Marchall är kulturchef i Region skåne.

– Det är det förhandsbesked som dessa tre grupper fått. De spelar inte huvudsakligen barnteater, säger hon.

Region skånes kulturchef Chris Marschall. Den 14: e ska Kultur skåne träffa teatrarna för att diskutera den uppkomna situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista