Svart blir vitt i Strandhem

I går beslutade stadsbyggnadsnämnden i Malmö att göra ett hundratal svartbyggen i Malmö vita. Beslutet gäller fritidshusområdet Strandhem och därmed är en tioårig lång strid till ända.

Nu har stadsbyggnadskontoret i Malmö beslutat att inte längre driva kravet om rivning och böter.

Motprestationen är att Strandhems samfällighet bygget ett bättre dimensionerat dagvattensystem, bygger fler brandposter och höjer en vall som skyddar fritidshusområdet från översvämningar från havet.

I gengäld lovar kommunenatt ta fram en ny detaljplan, som klassar Strandhem som ett vanligt villaområde. Och i och med detta är en segsliten tioårig strid mellan strandhemsborna och kommunen till ända.

Men även om lättnaden bland de boende i Strandhem i dag är stor, återstår mycket arbete. Innan kommunen antar den nya detaljplanen, så måste standardhöjningen av området vara klar. Och det innebär hårt arbete för samfälligheten under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".