1000 gymnasieplatser försvinner i Malmö

1000 gymnasieplatser försvinner, flera skolor slås ihop och så ska det satsas mer på mångfald och integration. Det beslutade utbildningsnämnden i Malmö idag i en stor översyn av stadens gymnasieskolor.

En stor del av förändringen är att program som har liknande inriktning ska ligga tillsammans. Det innebär att många program får flytta från sina nuvarande lokaler, och det är det inte lalla som är nöjda med. På Vingaskolan går runt 120 ungdomar på hantverksprogrammet och lär sig bli möbelsnickare. Nästa höst ska deras antal halveras, och utbildningen ska flytta till Framtidshuset.

– Jag tycker synd om de elever som ska flytta dit. Här har vi ett unikt koncept, med både unga och äldre elever, vilket lugnar ner och förbereder för yrkeslivet, säger Mats Jensen, lärare i praktiska ämnen på Vingaskolan.

Men enligt Agneta Eriksson är intresset för möbelsnickeri för litet för att motivera egna lokaler och två parallellklasser, och hon tycker att det är en så stor omorganisation att man måste räkna med att alla inte kan bli nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista