Polis inför rätta för misshandel

På fredagen inleds rättegången mot den polisman som anklagas för att ha slagit flera knytnävsslag mot demonstranter vid Ekofin-mötet i Malmö i våras.
Av 64 polisanmälningar och elva JO-anmälningar efter Ekofin-demonstrationen den 21 april har alla utom en lagts ner eller avskrivits. Idag inleds det enda mål som har lett till rättegång vid tingsrätten i Malmö där en polisman står åtalad för misshandel. Det var under Sveriges ordförandeskap i EU då EU:s finansministrar och centralbankschefer möttes i Malmö i april förra året som det hela började. På den politiska dagordningen stod EU:s utvidgning men det som kanske mest hamnade i fokus var unionsmotståndarnas kraftiga demonstrationer. Sedan följde flera förundersökningar mot många av de poliser som varit med vid Ekofin-mötet. Men den rättegång som startar i Malmö i dag är det enda fallet som har lett till rättegång. Polismannen som är anställd vid polismyndigheten i Stockholm står åtalad för två fall av misshandel under polisens ingripande på Spångatan i Malmö. I det ena fallet slog polisen ett kraftigt knytnävsslag i demonstrantens ansikte så att denne fick en tandskada. I det andra fallet åtalas polismannen för att ha slagit två kraftiga knytnävsslag mot målsägandens nacke. Förundersökningen har varit lång bland annat för att det varit svårt att identifiera polismannen. Filmmaterial och bildmaterial från privatpersoner har spelat en viktig roll i förundersökningen. - Med ledning av dom uppgifterna så kunde vi se utrustningsdetaljer och kläder på den polisman som agerade, säger Kristian Augustsson som är chefsåklagare och som har lett förundersökningen. I samband med EU-demonstrationerna i Malmö kom kravet på märkning av polisens hjälmar. Det ledde till att rikspolisstyrelsen i maj beslutade att polisens skyddshjälmar skulle märkas med nummer i hela landet. Detta för att göra identifieringen av polismännen enklare vid till exempel demonstrationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".