Skånsk politiker lämnar riksdagen

Den moderate riksdagsledamoten Carl-Axel Johansson från Köpingebro utanför Ystad lämnar nu riksdagen i protest mot partiets politik.

–Jag tycker att vi tonar ner vår profil, och vi är på väg mot en mer mittenpolitik ihop med den övriga borgerligheten, och vi närmar oss då socialdemokratin alltmer, säger Carl-Axel Johansson.

De borgerliga partierna tycks nu ha bestämt sig för att maktskifte är det viktigaste. Är inte det en förutsättning för att få igenom sin politik?

Jo, det är det, men man måste vara trogen vissa grundläggande värderingar, så att väljarna har klart för sig vilken färdväg Sverige kommer ta med en ny regering, säger han.

Du vänder dig emot att moderaterna vill sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare och inte längre för höginkomsttagarna.

Nu utesluter vi alltså de högre inkomstlägena, och då har vi alltså inte en ekonomisk politik för alla som vill bo och verka i Sverige, säger Carl-Axel Johansson.

Carl Axel Johansson, som är läkare till yrket, ersätts nu i riksdagen av moderaten Ewa Thalén Finné från Staffanstorp, som satt i riksdagen förra mandatperioden. Hon säger till P4 Radio Malmöhus att hon inte har några problem med att moderaterna drar sig mot mitten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".