Kommunalanställda lockas till högskolan

Att få fler kommunalare att våga läsa på högskolan har varit målet för ett samarbete mellan Lunds universitet och fackförbundet Kommunal. I våras startade ”Pröva på högskolan”, som är en kurs där man lär sig studieteknik och hur en högskola fungerar, och lagom till terminsstart har projektet givit gott resultat.

–75 procent av dem som deltagit har sökt in på högskolan. En del har kommit in på lärarprogram, socionomprogram och några har kommit in på kortare kurser och någon läser ekonomi, säger Eva Wigforss, projektledare vid Lunds universitet.

Det är annars svårt att locka kommunalt anställda att se högskolan som ett alternativ om man vill vidareutbilda sig, särskilt om de redan jobbat några år. Intervjuer har visat att högskolevärlden verkar främmande, och många tycker dessutom att de är för gamla.

Med hjälp av en prova på kurs hoppas emellertid Kommunal och Lunds universitet att man ska locka fler kommunalare till högskolan.

Kursen ges på Internet och lär bland annat ut studieteknik och hur en högskola fungerar. Dessutom är det obligatoriskt att besöka en högskola, och det har blivit en aha-upplevelse för flera kursdeltagare, berättar Eva Wigforss.

–De känner då att det är något för dem, att här kan jag läsa, säger hon.

Kursen fortsätter att ges under hela hösten, och Eva Wigforss hoppas att den här typen av kurser snart ska finnas över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista