HIF håller inte sin del i låneavtal med kommunen

När Helsingborgs kommun lånade ut 20 miljoner kronor till krisdrabbade allsvenska fotbollsklubben Helsingborgs IF för att rädda föreningen från konkurs var ett av villkoren att HIF skulle åka ut på skolor, förskolor och fritidsgårdar för att uppmuntra barn och ungdomar till idrott. Men varken HIF eller kommunen har gjort speciellt mycket för att uppfylla uppdraget.

– Vi kom överens om att vi skulle ta det under framför allt försäsong och då var vi ute tre-fyra gånger, under säsong har vi inte varit ute men jag räknar med att vi kommer vara ute här nu efter säsong också, säger Hans Carell, sportchef på Helsingborgs IF.

Avtalet dröjde
Det är bildningsnämnden som skall se till att kommunstyrelsen uppdrag till HIF om att de skall gå ut bland ungdomar blir till verklighet men det dröjde mer än ett halvt år innan nämnden skrev ett avtal som innebar 10-12 engagemang per år för HIF och då på fritidsgårdar. Men trots att kommunstyrelsen kräver mer så gjorde inte bidningsnämnden det.

– I uppdraget från politiskt håll står det att man även skall ha in skola och förskola men vi har inte satsat informativt gentemot skolan i den biten, säger Hans Egger, strategisk utvecklare på bildningsnämnden.

HIF passiva
Hans Egger säger att man först ville prova ute på fritidsgårdarna innan man går vidare med skola och barnomsorg men när det blir vet han inte. Trots att det är HIF som fått uppdraget att gå ut och stimulera ungdomar till idrott så har man inte aktivt erbjudit sina tjänster. Och klubbens sportchef Hans Carell ser det inte som HIF: s skyldighet att göra det.

– Nja, det var inte överenskommelsen, förfrågan skulle komma från kommunen så det tycker jag inte att vi kan klandra oss för, säger han.

Ömsesidigt ansvar
Hans Egger på bildningsnämnden menar att dock att HIF också har ett ansvar för att uppdraget utförs.

– Jag kan tycka att ansvaret ligger hos båda parter. Vi skall naturligtvis följa upp det som står i avtalet, samtidigt kan man i och för sig tycka att HIF kanske skall bjuda på sig själv mer än vad man gör i den här biten, säger han.

Hårdare krav
Och Hans Egger tycker också att bildningsnämnden skulle kunna ha ställt hårdare krav på HIF.

– Ja, vi kanske skulle ställt hårdare krav men avtalet som det är skrivet nu ser ut på det här viset. Det är inget som är bestämt utan vi får diskutera fortlöpande om önskemålen och behoven ökar, då får man ta upp den diskussionen med HIF och i sådana fall formulera om avtalet, säger Hans Egger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista