Polen nytt shoppingparadis?

Det är Polen som ska bli svenskarnas nya shoppingparadis. Det hoppas i alla fall rederiet Stena Line som trafikerar linjen Karlskrona-Gdynia. Med hård marknadsföring vill man nu locka svenskar att åka och handla i grannlandet i söder. Och hittills har satsningen varit lyckad.

– Totalt har passagerarvolymerna ökat mellan Sverige och Polen med 20 procent i år och även personbilsvolymerna har ökat med 20 procent, säger Håkan Dahlqvist, VD, Stena Line i Karlskrona.

Låga priser och god kvalitet
Trädgårdstraktorer, toalettstolar, videokameror och kokt skinka, det är bara några av de produkter som Stena Line jämför priset på mellan Sverige och Polen på sin hemsida. Samtidigt som man lockar med låga priser garanterar man också gång på gång att kvaliteten och märkena är de samma i Polen som i Sverige.

– Enligt de undersökningar som vi gjort finns en del förutfattade meningar om Polen och polacker, bland annat att kvaliteten kanske inte är lika bra i Polen som den är i Sverige och det är därför vi har betonat det, säger Håkan Dahlkvist.

Kartor och fria transporter
För att underlätta shoppingen erbjuder rederiet kartor över Gdansk och Gdynia där de stora varuhusen finns markerade, har du inget släp till din bil går det att hyra, och ska du handla riktigt mycket transporterar varuhusen dina varor till färjan där de lastas på pallar som kan hämtas i Karlskrona.

Lockar med byggvaror
Just nu lockar man framför allt med billiga priser på byggmateriel men Håkan Dahlqvist utesluter inte att det kan bli fler varor i framtiden.

– Det är stora prisskillnader på det mesta, men vitvaror, möbler och kök är det mycket stor skillnad på säger Håkan Dahlqvist.

Stena Lines konkurrenter Unityline som seglar mellan Ystad och Swinoujscie har för närvarande inga planer på att ta upp kampen om shoppingresenärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista