SLU i Alnarp tvingas säga upp 25

Lantbruksuniversitetet i Alnarp tvingas säga upp 25 anställda. Framförallt kommer forskningen att drabbas, säger dekanus Roland von Bothmer vid SLU i Alnarp:
– Forskningspotentialen blir ju naturligtvis mindre och på vissa områden kan det väl vara, om inte katastrofalt så är det allvarligt.

Enligt Bothmer är orsaken till den dåliga ekonomin bland annat att det blivit konkurrens om forskningsmedlen. SLU har tillsvidareanställda forskare, medan anslagen ges bara för vissa perioder. Och på områden där man tidigare varit ganska säkra på att få förnyade anslag har det visat sig att det inte är så lätt.

En annan orsak till den sämre ekonomin är att lönerna ökat mera än den årliga uppräkningen på de statliga anslagen. Enligt Bothmer kommer dock inte utbildningarna vid SLU att direkt drabbas av uppsägningarna.

Och på Alnarp kommer man nu att tänka om inför framtiden:
– Det är ju dels att vi försöker öka vårt intag på studentsidan eftersom vi får betalt för antal studenter och dels att vi får arbeta för att få ökade externa anslag från forskningsråd och andra bidragsgivare, säger Bothmer.

Vad finns det för förutsättningar?

– Det är samma hårda konkurrens som tidigare, det gäller att vara bäst på sina ansökningar och försöka definiera bra forskningsområden och vara mycket noga med att skriva forskningsrådsanmälningar. Det gäller också att få ett närmre och bättre samarbete med näringslivet och region, och att identifiera och stödja bra forskningsområden som i sig sen kan generera pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista