1 av 2
Anesa Novljakovic protesterar genom att lämna vita blommor för att hedra offren som dog i Srebrenica. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
2 av 2
Anesa Novljakovic (längst ut till vänster) tillsammans med två andra bosniska kvinnor som protesterar mot dokumentären. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

Protesterar mot dokumentär om Srebrenica

"Det är mest hörsägen"
1:35 min

Bosnier i Sverige demonstrerade på söndagen bland annat i Malmö mot att SVT visat en dokumentär som handlar om Srebrenica år 1995 när nära 8 000 bosniska män mördades.

Dokumentären är en historieförfalskning med flera faktafel, enligt de som protesterar.

– Det handlar bland annat om att man i början av filmen använder ordet folkmord, men sedan nämns det inte mer. Utan man använder istället ord som massaker och andra ord som ett sätt att rättfärdiga det som har hänt, säger Anesa Novljakovic som demonstrerar utanför SVT-huset i Malmö.

Nya uppgifter
Det var i söndags förra veckan som SVT sände den norska dokumentären "Staden som offrades", och i den kommer nya uppgifter fram om vad som kan ha lett till morden på flera tusen bosniska män och pojkar i Srebrenica under inbördeskriget i Bosnien.

Uppgifterna handlar bland annat om att det var bosniska myndigheter som övergav Srebrenica till Bosnienserberna i en politisk kohandel.

Men de som protesterar mot dokumentären säger att den sprider propaganda, innehåller faktafel och är partisk.

– Eftersom det inte finns faktaunderlag, utan består av hörsägen, säger Anesa Novljakovic.

Tar inte ställning
Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär, beklagar att dokumentären väckt starka känslor och säger att SVT inte ställer sig bakom att förneka folkmordet i Srebrenica. Men han säger även att SVT:s uppdrag är att skildra konflikter ur olika perspektiv.

– Det kommer ju fram nya källor och ny fakta under tiden som går, och då är den här filmen också intressant att visa, säger Ingemar Persson.

Demonstrationerna hålls utanför SVT-hus i Malmö, Stockholm och Göteborg och Anesa Novljakovic säger att de som deltar lämnar vita blommor utanför SVT-husen.

– På det här sättet vill vi visa vår tysta protest genom att lämna blommor för alla Srebrenicas offer, säger Anesa Novljakovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".