Asfaltsupphandlingar granskas

Tekniska nämnden i Malmö ber nu stadsrevisionen att titta på samtliga upphandlingar av asfaltbeläggningar på senare år, för att se om samverkan och kartellbildning har drabbat Malmö Stad.
Gatukontoret har redan gjort en översyn av sina upphandlingar men det behövs en fördjupning, säger tekniska nämndens ordförande Emmanuel Morfiadakis, men frågan är hur man ska kunna konstatera en eventuell kartellbildning. - Det är svårt att veta på förhand, men stadsrevisionen kan sammanställa alla de upphandlingar som Malmö Stad har och eventuellt kunna jämföra med upphandlingar i närliggande kommuner. Prisbilden måste vara någorlunda lika och på så sätt kan man få en bild, säger Emmanuel Morfiadakis. Helsingborgs tekniska direktör, Jan Blomkvist välkomnar en granskning, men säger själv kartellbildning sannolikt inte drabbat hans kommun. Vid Helsingborgs senaste upphandling vidtog man åtgärder just för att undvika det. - Det har ju talats mycket i branschen om samverkan så när vi skulle upphandla inför 2000 så gick vi och Höganäs ihop. De hade en entreprenör och vi hade en annan entreprenör och vi gjorde en gemensam upphandling och då hade vi turen att en tredje aktör ville in på marknaden. Genom den konkurrens som då uppstod lyckades Höganäs och Helsingborgs kommuner få ner priset med mellan 10 och 20 procent, säger Jan Blomkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".