Lärarhögskolan bantar utbildning

Lärarhögskolan i Malmö skär ner och kommer att ta in 400 färre studenter nästa år, till följd av de besparingar som Malmö högskola tvingas göra. Det kommer ställa till det för lärararbetsgivare om ett par år, menar Olle Holmberg, chef för lärarutbildningen vid Malmö högskola.

– Det innebär att de studenter vi tar in nu som skulle kunna komma ut på arbetsmarknaden om tre-fyra år, det är en viktig del i planeringen, de kommer förmodligen ut i en arbetsbrist där det är starka pensionsavgångar i skolan och det blir problematiskt, säger han.

Olle Holmberg tror att det finns risk att kommuner börjar rekrytera studenter på lärarhögskolan redan innan de är klara med sin utbildning.

Efterfrågan ökar
Just nu är efterfrågan på arbetsmarknaden svag eftersom många kommuner inte har råd att anställa men i takt med de stora pensionsavgångarna kommer de bli tvungna att fylla luckorna med nyutexaminerade lärare. Men med färre utbildningsplatser kommer lärarhögskolan också att behöva minska antalet lärare.

– Vi har ju egentligen inte diskuterat så mycket i rena pengar men det är klart att drar man ner kraftigt på antalet studenter så kan man inte behålla alla lärare man har, säger Olle Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista