Tågvärdarnas framtid fortfarande oviss

När danska tågbolaget DSB tar över tågvärdarna på lokaltågen i Skåne i november kommer administrationen att minskas. De anställda är arga, både på den blivande arbetsgivaren och på sitt fackförbund SEKO, för att de inte får några besked om sin framtid.

Danska tågbolaget DSB höll ett stormöte med personalen i Malmö på onsdagen men fortfarande är det oklart vad som händer med tågvärdarna.

– Det är ju oron att inte veta vad man skall göra, ska jag söka andra tjänster eller vara kvar här, får jag vara kvar här och vad erbjuder de i så fall, undrade Thomas Uhlin som jobbar inom administrationen på Kvalitetskontroll AB.

Personalen är inte bara kritisk mot arbetsgivaren DSB utan även mot sitt fackförbund SEKO.

– Ja, det kan man väl minst sagt säga. Det känns som den där klubben, Hemlige Arne - en till syrran och två till mig, säger Thomas Uhlin.

Maria Åkesson som representerar SEKO säger så här om kritiken.

– Vi lämnar löpande information vi får, har vi ingen information att ge så kommer det ju inget nytt men efter hand den vi får kommer ju ut, säger hon.

Tycker du att personalens ilska är missriktad?
– Vi gör så gott vi kan. Vi är väldigt nya vi också, säger Maria Åkesson.

Enligt DSB sektionsledare Bo Jensen kommer den administrativa personalen att minskas till 10 personer. I nästa vecka ska Thomas Uhlin och de andra få besked om de ska jobba kvar på kontoret eller börja visera biljetter på tågen i stället. Men de runt 100 timanställda tågvärdarna i Kvalitetskontroll får vänta på besked.

– Det är frustrerande i och med att jag har detta som extra för att finansiera mina studier och det har gett mig runt 3 000 kronor extra varje månad, säger Fredrik Alhfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista